Preventie en goede nazorg

Uw gebitsprothese in goede conditie houden

Wanneer wij voor u een goed passende gebitsprothese hebben vervaardigd en u in volle tevredenheid onze tandprothetische praktijk in Steenwijk verlaat, geeft ons dit grote voldoening. Toch is dit niet het eindpunt van ons behandeltraject, maar het startpunt van onze nazorg. Wij geven u dan ook graag een aantal preventieve maatregelen mee, in de vorm van tips en adviezen, die bij kunnen dragen aan het in goede conditie houden van uw gebitsprothese. Wanneer uw nieuwe kunstgebit er mooi uitziet en prettig zit, is het verstandig om de volgende tips en adviezen ter harte te nemen.

Tips en adviezen

Het is belangrijk dat u uw kunstgebit na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Net als bij natuurlijke tanden en kiezen kunnen er ook op uw kunstgebit voedselresten en bacteriën achterblijven. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine, thee, wijn etc. U kunt uw kunstgebit schoonmaken met een protheseborstel en zeep, of met een speciaal prothesereinigingsmiddel. Let op: gebruik echter nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen, zoals een vloeibaar schuurmiddel, bleekwater of tandpasta.
U houdt uw kaken in een betere conditie wanneer u elke keer na het schoonmaken van uw kunstgebit, het tandvlees van uw boven- en onderkaak reinigt. Dit kan u het beste doen met een zachte tandenborstel. Zo masseert u ook uw kaken, hetgeen de doorbloeding bevordert.
Doe uw kunstgebit 's nachts – in ieder geval uw ondergebit – uit. Het inhouden van het kunstgebit kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies in uw mond. Hierdoor slinkt het bot van de onderkaak sneller met als gevolg dat uw kunstgebit niet goed meer past en bij u irritaties in de mond veroorzaakt.
Mocht u tevreden zijn met uw huidige gebitsprothese, maar heeft u toch af en toe last van pijnplekken; het eerder loszitten van uw prothese of het achterblijven van voedselresten onder de prothese, dan is het goed mogelijk dat uw kaak van vorm is veranderd, waardoor de prothese niet meer zo goed past als voorheen. U kunt dit door ons vrijblijvend laten beoordelen en eventueel laten verhelpen, door bijvoorbeeld uw huidige prothese door ons aan te laten passen – qua pasvorm – zodat de prothese weer stevig en stabiel aanvoelt.

Jaarlijkse controle van uw gebitsprothese

Uw gebitsprothese in goede conditie houden

Wij raden u aan om jaarlijks uw gebitsprothese door ons gratis te laten controleren. Dit is beslist geen overbodige luxe. Er kunnen namelijk veranderingen in uw mondholte plaatsvinden, waar u zelf geen erg in hebt en die u later vervelende irritaties in de mond kunnen bezorgen. Wij willen graag samen met u uw gebitsprothese in goede conditie houden.

Mocht u nog andere vragen over het onderhoud van uw gebitsprothese hebben, laat het ons dan even weten.

Vrijblijvend en gratis advies

Wilt u een nieuwe gebitsprothese of heeft u problemen met uw huidige kunstgebit?
Bel  0521 - 52 22 36

Neem contact met ons op of kom vrijblijvend langs in onze praktijk. Wij staan 5 dagen per week voor u klaar.